Binnenkort op wereldreis? Let hier op met je zorgverzekering

Reizen goedkoopste zorgverzekering

Wil je binnenkort op wereldreis gaan? Dan komt er een heleboel op je af. Je moet van alles regelen: inentingen, wellicht een visum en ook je zorgverzekering moet misschien aan je situatie aangepast worden. In dit artikel lees je tips, zodat je de goedkoopste zorgverzekering voor je vakantie kiest.

Hoe lang ga je eigenlijk op reis?

De duur van je reis bepaalt of je zorgverzekering nog geldig is. Indien je korter dan drie jaar reist blijft de Nederlandse zorgverzekering geldig. Dit betekent dus dat je geld blijft afdragen aan de zorgverzekeraar. De basisverzekering dekt ook de ziektekosten in het buitenland. Let wel goed op, want de dekking is gebaseerd op Nederlandse maatstaven. Mocht je bijvoorbeeld in Amerika in het ziekenhuis belanden dan zal je vaak zelf een eigen bijdrage moeten doen. Het is daardoor ook te overwegen om een aanvullende zorgverzekering te kiezen of een reisverzekering te kiezen.

Verblijf je langer dan drie jaar in het buitenland? Dan moet je contact opnemen met de SVB. Dit is een uitvoerder van de volksverzekeringen die er voor waakt dat pensioenen en de kinderbijslag correct worden uitbetaald.

Werken in het buitenland

Als je gaat werken in het buitenland wordt het wat gecompliceerder. Als je gaat werken in een land horend bij de Europese Unie dan moet je je verzekeren voor ziektekosten voor het land waar je op dat moment verblijft. Indien het land niet bij de Europese Unie hoort of een verdrag heeft met de Europese Unie heb je het recht op noodzakelijke medische zorg.

Verblijf je in land dat niet bij de Europese Unie hoort of geen verdrag heeft afgesloten? Dan is het weer afhankelijk van de duur van je verblijf. Wanneer je korter dan drie maanden daar bent betaal je gewoon aan de Nederlandse zorgverzekeraar. Bij een langere duur ben je niet verzekerd via de zorgverzekeraar. Daarvoor heb je een verklaring nodig van de ambassade. Wanneer je bent teruggekeerd toon je dit aan de oude zorgverzekeraar, met daarbij je salarisstroken en je arbeidscontract. Dit is erg belangrijk, want anders moet je gewoon de premie betalen in de periode dat je in het buitenland hebt gewerkt!

Tips in het kiezen van de goedkoopste zorgverzekering

De basispremie staat voortdurend onder druk in Nederland. De kosten hiervan worden hoger en hoger. Hoe zorg je er voor dat je alsnog een relatief lage premie betaalt? Hieronder staan enkele tips, waardoor je niet te veel last van de zorgkosten ervaart.

  • Vergelijk goed op internet welke zorgverzekeraar het goedkoopste is. Je vindt tal van websites waarbij je je zorgverzekering kunt vergelijken. Verder kan je aan de verzekeraar vragen of je per jaar mag betalen in plaats van per maand. Dit kan tot drie procent schelen!
  • Maak je niet veel zorgkosten? Wellicht is het een idee om het vrijwillig eigen risico te verhogen. Zo gaat je maandpremie omlaag, maar stijgt je eigen bijdrage wel. Kijk dus goed of je de eigen bijdrage van maximaal 885 wel kunt betalen.
  • Laatste tip: vraag zorgtoeslag aan. Op de websites van de Belastingdienst vind je meer informatie of je hiervoor in aanmerking komt!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *